Nee niet met vakantie maar het wordt wel leuk.

We zijn naar Florianopolis gegaan, dat ligt in het zuid oosten van Brazilië. Dus geen ‘Copacabana’, stranden e.d. voor ons. Het is ‘werk’, voor een goed doel. We gingen mee met een Nederlandse stichting Power2Fly die samenwerkt met ASAS, een organisatie uit Florianopolis. In het kort gezegd vangt ASAS kinderen op na schooltijd en voor die kinderen worden dan allerlei zaken, activiteiten, georganiseerd. Ze krijgen extra les, bijles zeg maar, er zijn computers voor cursussen, er wordt gesport o.a. hockey en Capoeira maar ook geschilderd en geknutseld. Kortom veel activiteiten veelal gegeven en begeleidt door vrijwilligers met een aantal professionals.

Het doel van beide organisaties is, de kinderen van de straat en uit de criminaliteit te houden.

De verleiding is daar groot want de streek is arm ook al denkt, zelfs de bevolking uit de regio, dat het een rijke stad is. Daarom zijn er ook veel mensen naar de stad getrokken. Maar helaas is er niet voldoende werk voor ze. De armoede is er groot en de drugbendes ronselen kinderen en jongeren om voor hen als koerier of als dealer te werken. En als er geen werk is geen vooruitzichten zijn en andere hebben wel te eten, nieuwe kleren, speelgoed en/of een auto en je ouders kunnen dat het betalen dan is de stap naar de criminaliteit zo gezet. Zeker als je na school zomaar doelloos rondhangt. Maatschappelijk werk en de lokale Politie zijn erg blij met dit project dat in ieder geval een aantal kinderen worden weerhouden in de criminaliteit terecht te komen.

Waarom wij er dan naar toe zijn gegaan?

We hebben, nu al weer twee jaar geleden, Liduine ontmoet. Via ander vrijwilligerswerk is ze bij ons terecht gekomen of wij haar konden helpen een fundraisingsavond te organiseren en er moest ook nog een video komen. Laat beiden nou ons vak zijn, video’s maken en events organiseren.

Er kwam allerlei video- en fotomateriaal uit Brazilië en samen met Liduine hebben we daar een mooi programma van gemaakt dat aangeeft wat Power2Fly en ASAS doen.Samen naar een locatie gezocht en met onze leveranciers hebben we daar een top avond van gemaakt. Er is toen veel geld opgehaald. Mensen konden containers kopen, deze werden verbouwd en ingericht tot lokalen, keuken en opslag. Want ASAS had geen vaste plaats en moest steeds verhuizen. Dat is nu anders want sinds afgelopen donderdag 3 oktober, is er een stuk grond beschikbaar waar ze mogen en kunnen gaan bouwen. Een grote stap voorwaarts.

Begin 2019 tijdens een gezellig borrel met Liduine, we zijn inmiddels vrienden geworden, vroeg ze of we niet eens een keer mee wilde naar Brazilië. Dat leek me wel wat maar dan niet om daar als toerist rond te lopen. Laten we dan ook iets nuttigs doen, iets waar we allemaal wat aan hebben en wat ik kan. Ben niet zo’n doe het zelver namelijk, iets met twee linkerhanden.

Het idee was geboren. We gaan een live social media uitzending doen naar Rotterdam als fundraising.

We kwamen 23 oktober aan en zijn direct aan de slag gegaan. Interviews, de situaties in de wijk, Allemaal onder begeleiding van maatschappelijk werkers daar uit de buurt en met duidelijk ASAS signatuur. Het was anders niet veilig voor ons. Alle dagen opnamen en in het weekeinde monteren het nieuwe materiaal en het materiaal van de kinderen. Vertalen en ondertitelen.Dan 29 oktober in Florianopolis ontvingen we de gasten om 15:30 uur in Nederland is dat 19:30 en om 20:15 uur startte de uitzending.Ruud van Os van RTV Rijnmond deed de presentatie in Nederland en in Florianopolis was Liduine de anchor. Eric Botteghin (Feyenoord) en zijn vrouw, Melina waren ook aanwezig als ambassadeurs van stichting. Aan het einde van de avond lieten de kinderen zien wat ze allemaal nodig hebben en alles is gekocht en een deel van de inrichting is bij

Het was een hele onderneming en dankzij de techniek was dit allemaal mogelijk, het was wel weer on the edge… en dat houdt het leven spannend.

www.power2fly.nl