Valentijnsdag 2020, een tikkie anders

Het leven is een aaneenschakeling van momenten. Er zijn mooie momenten, angstige momenten of momenten, die je vergeet of die je zelfs wilt vergeten. Momenten vormen herinneringen. Gewone dagelijkse dingen, die ineens een indruk maken en die bij je blijven of plannen, die je maakt omdat je een herinnering wilt creëren.

Een plan voor Valentijnsdag 2020

Valentijnsdag, ik had een plan bedacht. Niets bijzonders gewoon heerlijk ergens uit eten. Ik had weken van te voren het restaurant geboekt en met het idee met z’n tweeën gezellig te dineren. Eindelijk weer eens met z’n tweeën, want we hebben een drukke sociale en zakelijke agenda. We gaan heel regelmatig uit eten met vrienden of relaties. Dus daarom voelde dit bijzonder, ook omdat dit restaurant een goede naam heeft, een romantische ligging en mijn partner op een zomerse fietstocht eens gezegd had ‘wat leuk om hier een keer te eten’.

Een plan met een soort verrassing

De reservering, weken van te voren via internet gemaakt en een week voor Valentijnsdag belde een allervriendelijkste jongeman, die de reservering bevestigde. Een leuk gesprek wat eindigde met de opmerking van de jongeman:

We maken er een leuke ‘lange’ avond van.

Valentijnsdag 2020. De dag liep wat anders dan gepland, dat hebben we wel vaker. Ik belde, dat we een half uur later kwamen en ook nu weer een aller vriendelijkste dame met alle begrip en een leuke reactie. Echt zo ken ik het niet in Nederland. Uw tafel staat klaar hoor, haast u niet. De ontvangst ook weer heel bijzonder de gastheer die ons ontving stelde zich voor met een gezellig praatje en daar zaten we dan aan tafel met een leuk uitzicht. Let’s go de avond staat on.

Een heerlijk glaasje bubbels, met wat kleine hapjes. Ondanks ons half uurtje later wat het in het restaurant nog rustig, wij en één andere tafel. Wij eten namelijk graag wat vroeger. De dame, die het menu kwam uitleggen, ook weer zo vriendelijk, stelde zich voor en legde het menu uit en we maakte een keuze. Kort daarop volgde de amuse, heerlijk.

We hadden heel wat te vertellen aan elkaar, gezellige dingen, dingen die graag wilde vertellen en plannen voor de toekomst. We vergaten de tijd en het eerste wijntje en het voorgerecht kwamen door. Heerlijk, wat een goede keuken. Hebben ze hier de ‘perfecte’ formule gevonden?  Het restaurant was intussen vol gelopen, behalve een tafel naast ons. De mensen achter ons hadden ook een leuke avond en waren dat luidruchtig aan vieren. Enfin een vol, sfeervol, restaurant.

Goede locatie, uitermate vriendelijke mensen en heerlijk eten

We merkte dat we wat ongemakkelijk werden, omdat het wat lang duurde voordat het tussengerecht kwam. De wijn hadden we al gekregen maar het gerecht? Mijn glas was leeg en daar kwam het gerecht ik vroeg nog een glas, we hadden beiden een BOB-arrangement, dat was er vrij snel. Ja, en vanaf dat moment ging het volledig de andere kant op. De borden werden laat uitgehaald en tussen het voorgerecht en het tussengerecht hebben we een uur moeten wachten.

Dan wordt zo’n avond ongemakkelijk

We willen dan alle twee niet te kritisch worden, de sfeer van de avond niet verpesten. We zagen om ons heen mensen steeds meer naar de mobiel grijpen en iedereen zat er min of meer verwonderd bij. Wat gebeurt er? Dus na dat uur kwam het tussengerecht, ook weer heerlijk maar ook nu bleven de borden heel lang staan. Bediening liep voorbij liep weer door en het leek alsof de organisatie volledig zoek was.

Het werd een lange avond

Kortom het duurde allemaal LANG! Tussen ieder gerecht zat nu meer dan een uur. Half zeven waren we binnen en om elf uur stonden we buiten en dat voor een vier gangen menu. De lege tafel naast ons was vanaf acht uur bezet en toen wij weggingen zaten ze aan het tussengerecht en zij hadden een vijf-gangen menu.

Dat kon wel ‘nachtwerk worden’.

Bij het afrekenen zijn we maar naar de bar gelopen omdat het anders tot weet ik wanneer zou duren. De paniek straalde uit de ogen van de allervriendelijkste dame. Toen een van de alleraardigste dames bij afscheid vroeg “is alles naar wens” hebben we haar ons verhaal gedaan en gemeld, dat niet “alles naar wens was”, waarop zij zich verontschuldigde en meldde, dat er meer mensen waren, die dit teruggaven en dat de medewerkers van het restaurant er alles aan gedaan hadden de avond goed te laten verlopen.

Daar twijfelden we geen moment aan en toen we haar verhitte hoofd zagen en de paniek in de ogen vonden het dan ook heel jammer, dat de avond zo is verlopen, bovenal voor alle medewerkers en zeker ook voor de gasten.

Beleving is de basis van de herinnering

Ja, deze beleving heeft een hele andere herinnering opgeleverd, dan ik in gedachte had. Ook al stond ik er redelijk zonder verwachting in. Ik realiseerde me dat anderen, mensen buiten het speelveld, ook een grote invloed kunnen hebben op je beleving. En ook als je dat los laat is de herinnering anders dan ik logischerwijs zou verwachten.

Wending, het krijgt toch een positieve afloop

De andere dag hebben we er toch maar een mailtje aan gewaagd. Het restaurant verteld dat we juist zo positief verrast waren door alle vriendelijkheid en het heerlijk was en dat je dan toch met een ‘stress’ gevoel weggaat. In ieder geval niet in een juichende sfeer. Hoe dat dan toch kan dat het zolang moest duren?Weer een dag later kregen we een erg leuk mailtje terug. Dat ze geëvalueerd hadden, want ook dit vonden ze hun restaurant niet waardig. Dat ze gekeken hebben waar het aan lag en de andere avond, ook met een vol restaurant, een goede avond gedraaid hadden. Dat ze het begrepen en ze maakte hun excuses en of we het dan toch nog eens een keer opnieuw wilde proberen met een fles wijn van het huis.

Erg leuk opgepakt en die reactie past in, hoe ik de sfeer aanvoelde in alle contacten met het restaurant. Het aardige is dan toch weer dat de herinnering veel minder onplezierig aanvoelt. Het is gewoon een fijn contact en ja we gaan zeker terug voor een herkansing. De locatie is goed, de mensen uitermate vriendelijk en de gerechten heerlijk.  Ook dit hoort bij die beleving en het feit alleen al dat ik er een blog over schrijf, geeft aan dat dit een herinnering is die ik in ieder geval vastleg.

Ga ik niet snel vergeten!