Geschilderde portretten

Over Hans Veen

De geschilderde portretten worden gemaakt door Hans Veen

Ik begon al jong met tekenen. Natekenen uit stripboekjes en van foto’s. Zo gaat dat. Als het regent. Meccano, lego of een schetsboek. Op de HBS twee tekenleraren. Eentje vond alles goed en eentje was nog van de academische stempel. Vond ik iets prettiger.

Wat te doen? Ik wilde van alles. Televisie, clown, muziek, maar geen kunstschilder.

De echte grote liefde voor het schilderen kwam pas op latere leeftijd. Rond m’n dertigste, kwam ik in contact met een nogal eigenzinnige schilder. Daar is de liefde voor het ambacht gegroeid en vooral dat inzicht gekregen. Kijken hoe en waarom de grote schilders het zó gedaan hadden en niet anders.

Veel getekend en geschilderd; Stillevens, vergezichten, dieren en dat allemaal in de stijl van de oude meesters. Na een aantal jaren van oefenen en veel werken was mijn meester tevreden over het resultaat en ik had echt veel geleerd.

Belangrijk, voor mij althans, is compositie en stofuitdrukking. Dan blijk ik in de loop der tijd affiniteit te hebben met het fauvisme. Een uit Frankrijk afkomstige expressionistische stroming, begin 20ste eeuw. Gekenmerkt door het gebruik van felle, nauwelijks gemende kleuren. Die gekke complementaire kleuren zoals groen en blauw en paars, in plaats van donkerrood en donkergeel.

Door het samenwerken met bijvoorbeeld mensen als Toon Hermans heb ik veel geleerd; naar mensen en situaties kijken en daar een mooi ‘beeld’ uithalen en dat naar voren halen, dat vastleggen door het mooie van mensen zien. Het ‘uit de verf’ laten komen.

Het kijken naar mensen, het doorgronden van de uitdrukkingen, het bijna weten wie ze zijn en waarom is de basis van mijn werk. Hoe ga ik te werk? Foto’s en filmpje, het is allemaal zo gerieflijk met de nieuwe generatie smartphone. Praten, goed kijken en onthouden. Je realiseren dat een gezicht iedere dag anders is maar toch hetzelfde. En dàt moet ik erin leggen.

Verder gebruik ik graag de grafische/fantasie sfeer. Grote kleurvlakken en dikke lijnen, vaak een tikkie gerafeld voor de speelsheid. Geïnspireerd op Japanse en Chinese prentkunst.

Clown ben ik een kleine 20 jaar geweest en muziek, dat doe ik tussendoor.

Rechtbanktekenwerk doe ik ook, sinds half jaren 90 voor RTL, NOS en SBS. Dus toch ook een beetje televisie.

 

Tarieven

Bel ons even en we lichten u graag in over de tarieven.

Een geschilderd portret is net als een huis, hoe groot en welke verf, kleur enz. Bel me gerust.

Vragen over uw videoportret?
hans@uwpersoonlijkvideoportret.nl
06 53 134 537

Snel naar