Documentaires

 

Een documentaire is een op feiten gebaseerde film/video, waarbij ik een beeld tracht te geven van een aspect uit de realiteit, zoals uit de politiek, wetenschap, maatschappij, geschiedenis of van de persoonlijke belevingswereld.

De documentaire onderscheidt zich van een registratie door de wijze waarop het verhaal verteld wordt. Dit kan zowel zitten in de opbouw van het verhaal, dat over het algemeen meerdere verhaallijnen telt, als in de wijze waarop dit in beeld gebracht is, of, in tegenstelling tot reportages, wordt bij een documentaire het onderwerp in een groter geheel geplaatst. De hoeveelheid research, die daarvoor nodig is, is daardoor in de regel ook groter.

Hoewel er inhoudelijk of technisch geen enkele reden is, geen korte documentaire te maken, of een lange reportage, duren documentaires vaak langer dan 15 minuten en reportages korter dan 10 minuten.

Documentaires zijn informatief van aard. Ik heb verschillende documentaires in het verleden gemaakt in opdracht van diverse productiemaatschappijen, omroepen en organisaties. Er zijn zoveel mooie verhalen, die verteld kunnen worden. Een aantal moet verteld worden, naar mijn mening, omdat dat onderwerpen zijn die aandacht verdienen en die mensen kunnen helpen.

De afgelopen periode maak ik met een team weer documentaires. De eerste is klaar en die is in première gegaan op 19 oktober 2019.

 

Annelies, new adventures happen

Annelies moeder van drie, toen nog, jonge kinderen, getrouwd maar in scheiding, spreekt zes talen en werkt o.m. in het Rijksmuseum in Amsterdam en in een gerenommeerde boekhandel. Valt op een avond met haar fiets. Ze komt zeer ongelukkig op haar hoofd terecht, een zwaar hersentrauma. Uiteindelijk komt ze uit haar coma en heeft ze NAH, niet aangeboren hersenletsel. Ze is aan een kant verlamd geraakt, is spastisch en heeft afasie.

Haar verhaal over haar proces en, het verhaal van het gezin, de weg van zes zware jaren en de ontmoeting met een verpleegkundige, Irene, die weet dat er meer in haar zit. Ze woont nu weer zelfstandig en werkt 3 dagen per week (weer) in een boekhandel, zorgt voor zichzelf en is onafhankelijk van uitkeringen.

Er zijn meer documentaires in voorbereiding:

  • Delano James, zijn weg naar Tokyo
  • Hoogbegaafd, een zegen of….
  • Gedwongen adoptie
  • Succesvolle etnische vrouwen
  • Rotterdamse oorlogsverhalen, een co-productie met Radio Capelle

 

Heeft u ideeën en/of fondsen voor documentaires, wilt u ons steunen met het maken hiervan, neem dan contact op en we gaan eens kijken naar een van onze documentaires en wie weet kunnen we samen iets moois maken.

 

Vragen over uw videoportret?
hans@uwpersoonlijkvideoportret.nl
06 53 134 537

Snel naar